Kender du de 5 brikker i puslespillet til et solidt kajakrul?

Saltvandsrul-001

Et godt udført grønlandsk standardrul føles legende let. Du kan mærke det, når teknikken sidder lige i skabet. Vil du med på en lille mental rejse, så læs videre og forestil dig du sidder i kajakken. Det du skal nu til at gøre nu, tager kun ganske få sekunder:


Du har allerede været i vandet, og har en alletiders fornemmelse i kroppen.

Det er trygt og godt, og dine tanker er fri for tvivl og spænding. Du er godt tilpas, og trækker vejret roligt.

Du bøjer dig helt fremover og ud til siden, ruller ned i vandet og ser op mod verden ovenfor vandskorpen. Der oppe - det er der du skal op lige om lidt. Vandet giver dig opdrift på dine roterede skuldre.

Du føler bladets kontakt med vandoverfladen og den massive støtte, som kommer når du skærer bladet gennem vandet. Hele din krop flyder op tæt på overfladen, og i en glidende, smidig bevægelse lander du med ryggen mod kajakkens bagdæk.

Helt bagudlænet.

Med en bølge af glæde der skyller igennem din krop.


Det føles let. Set udefra, ser det også let ud. Som at samle et puslespil med fem brikker, du kender ud og ind.


Men vejen til at knække koden kan føles både lang og kringlet.

Hvad er det lige, der skal til? Hvilke brikker skal du bruge for at samle puslespillet?

Og når du ved hvad der skal til: Hvilken rækkefølge skal brikkerne samles i? (det er nemlig hverken tilfældigt eller ligegyldigt)

Netop kendskabet til de vigtige puslespils-brikker i standardrullet, og evnen til at sætte dem sammen i en meningsfuld sekvens, det er hvad vi sætter fokus på i et Trin 1 rullekursus hos OnAdventure. Uanset om det foregår i havvand eller svømmehal.

Jeg viser det. Forklarer det. Vi øver det. Du ser andre kursister gøre det. Du mærker fornemmelsen af at gå fra en simpel øvelse, til det samlede bevægelsesmønster. Du får feedback på hvad du kan gøre anderledes, og tips til at fortsætte din træning. Og du ved når du går hjem, hvordan puslespillets brikker mærkes, og hvordan du kan øve dem. Vi har nemlig prøvet øvelserne i praksis.


Fem centrale brikker

Mit budskab er, at der er fem centrale brikker i standardrullets puslespil. Hvis du har dem på plads, så er der en meget god chance for at dit rul virker, og hvis din timing og smidighedhed er god, så føles rullet også ubesværet.

Her får du de fem punkter, forklaret i den sekvens de kommer i løbet af rullet, som varer måske 2-3 sekunder. Det tager længere tid at læse end at udføre :-)

  1. Søg op mod vandoverfladen

  2. Klap vandet og skær bladet

  3. Rul kajakken med lår-pres og hæl

  4. Hænderne til skuldrene

  5. Hovedet ud af vandet til sidst


Søg op mod vandoverfladen

Når du ruller ned i vandet, så skal der forspænding i kroppen til for at du får løftet kroppen op til vandoverfladen. Det føles som at lave en mavebøjning, hvor du søger op mod vandoverfladen. Hvis du har åbne øjne så kig efter hvor vandoverfladen er. Hvis du har lukkede øjne, så fornem hvor henne der er mest lys. Det er den vej du skal. Bøj dig fremad, så langt du kan, og roter ud til siden. Målet er at få næsetippen op til vandoverfladen - eller så langt der op du kan nå.

Klap vandet og skær bladet

Har du pagajen i hænderne? Okay, så løft det forreste blad op i luften og klap vandoverfladen helt tæt på kajakken, og start en skærende bevægelse. Langsomt, roligt - det skal tage dig omkring 2 sekunder at gennemføre en kvart cirkel. Tæl med her i rytmen: Klap-Én-To - så skal du være ude omkring vinkelret på kajakken. Hvis bladvinklen er ramt så bladet skærer, så får du massiv støtte at rulle op på. Meget mere end du egentlig har brug for.

Rul kajakken med lår-pres og hæl

Når bladet har fuld kontakt med vandet og skærer, så kommer dit lår-pres i den side du ruller op til. Ned i vandet til venstre? Så er det dit højre lår der presser hårdt op på lårstøtten og driver kajakken rundt - selve kajakken skal rulles hurtigt og insisterende, så den er langt over halvvejs rundt og på vej ned på flad bund, før du kommer ud af vandet. Det opadrettede pres på dit ene lår, kombineres med et nedadrettet tryk med den modsatte hæl. Kajakken roterer, og du holder overkroppen roligt nede i vandet.

Hænderne til skuldrene

Det skærende pagajblad er nu cirka halvvejs i sin bevægelse. Dine hænder søger helt op til skuldrene. Du skal mærke pagajskaftet under din hals, som et forlænget kraveben. Håndfladerne vender væk fra din krop, og dine hænder slapper så meget af at de holder let på pagajen.

Hovedet ud af vandet til sidst

Du er der næsten nu. Kajakken nærmer sig vandret, og du lader hovedet falde ned på den skulder som fører det skærende blad. Måske kigger du ud på bladet og følger det med øjnene. Din bevægelse er så rolig og kontrolleret at du har tid til at mærke efter, at kajakken bliver rullet først, og du løfter hovedet ud af vandet til sidst.


Nu er du tilbage på bagdækket. Det var de fem puslespils-brikker til standardrullet, og den sekvens de skal sættes sammen i. Når det bliver gjort rigtigt så føles det lækkert, og med masser af overskud. Og det gode ved at du arbejder med netop den her sekvens af bevægelser og forståelse, er at de samme puslespilsbrikker kan genbruges når du skal lære at rulle på andre måder: Du kan bruge sekvensen af bevægelser når du træner dig frem til et bagudlænet håndrul, og du kan bruge den samme sekvens af bevægelser når du skal rulle en tungt-lastet kajak i vind og store bølger.

De fem brikker i puslespillet kan samles igen og igen - når du får rækkefølgen rigtig og har alle fem på plads, så fører det dig tilbage til følelsen af det er trygt og godt at rulle din kajak.


Vil du lære mere?

Hvis du med på vandet og træne, så tjek OnAdventure’s rullekurser. Lige nu er der sæson-aktuelle rullekurser i saltvand!

Og hvis du vil læse mere om rul, så tjek de andre blog-indslag her: