Review og video: DesignKayaks Endless
DesignKayaks Endless er en dansk designet havkajak målrettet til den let øvede / øvede kajakroer. Sammenlignet med modellen Unplugged, er Endless smallere og har en rundere bundprofil. Det belønner de kajakroere der fokuserer på fart og længere ture, men giver helt naturligt en mere livlig kajak, hvor der skal arbejdes mere med balancen.
Her på siden deler jeg mine erfaringer fra roture i kajakken, sammen med facts som mål, farver og ekstra tilvalg som kan tilføjes på kajakken. Erfaringerne er opnået i test-ture i 2021-udgaven af Endless, som er den samme udgave af kajakken der sælges i 2022. Endless kommer i to størrelser:
Endless Regular: 520 x 50 cm
Endless Large: 530 x 52 cm
Jeg har i mit test-arbejde roet begge kajakker - men når jeg skriver om stabilitet, så skal du læse det som hvordan jeg oplever Regular-størrelsen, da den passer bedst til min kropsstørrelse. Jeg er 167 cm og vejer 63 kg, så Endless Regular passer rigtig godt størrelsesmæssigt, hvor jeg meget naturligt oplever at Endless Large er en tand til den rummelige side for mig. En større, tungere roer vil med stor sandsynlighed opleve Endless Large, meget som jeg oplever Endless Regular.
OnAdventure er DesignKayaks partner - hvad betyder det?
At jeg tager jeg på tur i kajakkerne i varierede vejr- og vandforhold for at gøre mig erfaringer med sejlegenskaber, siddekomfort og detaljer i konstruktionen, med det mål, at jeg kan dele opdaterede førstehånds-erfaringer om DesignKayaks Endless kajakken med dig.
Hvis du bestiller en DesignKayaks Endless ved at klikke her (reklamelink), så støtter du mig, uden at det koster dig en krone ekstra.
Kajakkerne jeg tester er betalt og ejet af min virksomhed, OnAdventure. Der er altså ikke tale om gratis eller sponsorerede kajakker til test.
Hvordan er sejlegenskaberne?
DesignKayaks Endless er for dig der vil ro længere strækninger, og som ønsker en kajak der leverer et smidigt og hurtigt glid gennem vandet. Kajakkens levende stabilitet vil appellere til roere med god balance - og dem der har mod på at øve sig lidt.
Her er et indtryk fra en af test-turene (klik for at se videoen)
Endless låner inspiration fra surfski i sin runde bundprofil, men hvor surfski er udstyret med ror til styring, kommer Endless som standard med finne. Et ror kan tilvælges, og vil givetvis bringe endnu mere kontrol over retningsstabiliteten.
Her er hvad jeg har erfaret gennem test-ture i varierede forhold: Alt fra vindstille og fladt vand, til 15 m/s vind og krappe, halvmeters Limfjordsbølger. Jeg har roet ca. 50 kilometer i kajakken i alt for at lære den at kende i forskellige vand- og vindforhold. Ulastet, med 10 kg og 25 kg oppakning.
Endless er let at ro op i fart og har et godt glid i vandet. For en plastkajak føles den hurtig, og det er også hvad GPS’en afslører - på fladt vand er den hurtigt over 8 km/t og med lidt ekstra indsats rammer farten 10 km/t.
Det hurtige glid gør at Endless er virkelig effektiv til at fange medbølger. Den kan ikke “løbe fra” en surfski fordi der mangler kontrollen fra det underhængt ror du finder på en surfski, men glæden ved at kunne plante et par solide ro-tag og så bare mærke kajakken accelerere hen ad bølgen, er helt klart til stede. Den fart-glade kajakroer vil smile i en Endless i medbølger.
Stabiliteten er levende - den giver associationer til mellem-klasse turkajakker og surfski, som også er kendetegnet ved rund bund. Ulastet er der ikke meget støtte at hente i skroget når det kantes, så der skal arbejdes ret opmærksomt på balancen for at holde Endless højt på kant. Med 25 kilo last er stabiliteten øget mærkbart, uden at kajakken bliver kedelig. Jeg vil fremhæve kant-stabiliteten som et af de punkter, hvor Endless udfordrer den gennemsnitlige havkajakroer der kommer fra bredere og mere stabile havkajakker. Er du vant til surfski eller turkajakker, så vil du til gengæld føle dig mere hjemme.
Uden last i kajakken eller brug af finne, kræver det opmærksomhed at holde Endless på ret kurs. Med finnen trukket helt op, styrer snuden mærkbart ind i vinden, hvilket er helt efter bogen, men det siger altså bare noget om vigtigheden af at finnesystemet er velfungerende og benyttes, når du skal ro i sidevind og medvind.
Med ca. 25 kilo last, fordelt så kajakken er i ligevægt når den løftes omkring sædet, så bliver kajakken mere forudsigelig i vind og bølger. I mit tilfælde vil det sige at den skulle lastes med ca. 5 kilo oppakning mere i bagenden end i forenden for at skabe balancen. Den lidt ekstra tunge “hale” er med til at tøjle manøvreringen af kajakken. Løfter du en lastet Endless omkring sædet, så kan du nemt mærke om oppakningen er balanceret.
Balanceret pakning af DesignKayaks Endless: Her bliver den let bagtung, hjulpet godt på vej af den sorte 10-kilos vandsæk i dagslugen.
Facts om DesignKayaks Endless
Mål og farver på DesignKayaks Endless
Endless kommer i to størrelser
Hver kajak findes i seks farvekombinationer:
Blue Ocean med grønne luger
Juicy Orange med blå luger
Purple Dune med orange luger
Red Ruby med turkise luger
Spring Green med blå luger
Stormy Grey med orange luger
Farverne på dækslinerne og dækselastikkerne matcher luge-farven, men kan på bestilling ændres til andre farver.
Endless Regular:
3-lags sandwich plastkonstruktion
520 cm lang x 50 cm bred
Indvendig Cockpit højde forkant: 30 cm / bagkant: 24 cm.
Indvendig Cockpit bredde: 40 cm / længde: 81 cm.
Anbefales til personer på 160-180 cm / spinkel og normal kropsbygning / personvægt 55-80 kg
Kajakkens vægt: 24 kg
Endless Large:
3-lags sandwich plastkonstruktion
530 cm lang x 52 cm bred (udvendigt mål).
Indvendig Cockpit højde forkant: 32 cm / bagkant: 24 cm
Indvendig Cockpit bredde: 40 cm / længde: 82 cm
Anbefales til personer på 170-200 cm / normal til kraftig kropsbygning / personvægt 80-110 kg
Kajakkens vægt: 26 kg.
Konstruktion og Kvalitet
DesignKayaks Endless er støbt i trelags sandwich-plast, i en kvalitet der tåler hårdt brug.
Sædet der er støbt i carbon giver en god siddekomfort og er stift, så der er god respons fra vandet til kroppen. En lille lækker detalje er at sædeophænget har indstøbte gevind, som gør det virkelig enkelt at flytte sædet: Kun fire skruer, ingen svært tilgængelige møtrikker der skal findes og fastholdes. Smart og godt tænkt!
Lændestøtten er hængt op i en strop, der går frem til to lettilgængelige justeringshåndtag ovenpå lårstøtterne. På mit eksemplar af kajakken skrabede bagkanten af sædet på stropperne, det fiksede jeg ved at sætte to stykker haveslange uden på stropperne som beskyttelse.
DesignKayaks har bekræftet at problemet er løst på nyere eksemplarer af kajakken, ved at sædets kant har fået en mere afrundet kant kant som skåner stropperne mod slid.
Dæks-rigningen virker generelt godt. Til fuld-længde pagajer og grønlandske årer er der forberedt til at skyde bladet under forreste dæksline med en lille afstands-kugle på dækslinen. To punkter fanger dog min opmærksomhed:
De Forreste elastikker på fordækket til at holde en reservepagaj er så langt fremme, at en split-pagaj på 110 cm er svær at placere. Det kan fikses ved at eftermontere en pagajholder, f.eks. North Water Paddle Scabbards - hvilket uanset hvad vil være en god tilføjelse. Ellers vil det være en af de kajakker, hvor reservepagajen ligger bedre under elastikkerne på bagdækket.
Dækselastikkerne på kryds foran cockpittet er rigget så der er plads til at montere en daybox, men uden dayboxen virker det nyttigt at montere et ekstra kryds af elastikker og en tværgående elastik nærmest cockpittet. Det er nemt fikset med et par meter ekstra elastiksnor.
Finnesystemet er Kajaksport Skeg System 4, altså et anerkendt system der bruges på mange kajakker. Finnen trækkes med snoretræk og en stålfjeder. Du får altså ingen problemer med bukkede wirer, men intet finnesystem er perfekt, og det er nyttigt at vide hvordan du vedligeholder og reparerer det. Vær opmærksom på at det fjederbelastede finne-håndtag kan være følsomt over for hvis det fyldes med sand - sker det, så er det ikke vanskeligt at skille ad og rense, men det kan være et opmærksomhedspunkt at have værktøj med på dine ture til det. Placeringen af finnehåndtaget er på kajakkens side, ud for hoften. Denne placering gør at du ikke rammer håndtaget med hænderne på fremadroning, men til gengæld sidder det lidt uden for synsfeltet og er mere udsat for knubs. I værste fald får du knækket finne-skyderen, som så må udskiftes. Er du på en længere tur, vil et ekstra finnehåndtag i værktøjskassen være en god reservedel at have med.
Cockpitkarmen har en markant men stadig afrundet facon, der er god at holde omkring og nem at montere et neopren-spraydeck på. Sammenlignet med prototyperne af Endless, er der gjort en stor forskel her, så “læben” på cockpittet er større og holder bedre fast på spraydecket, samtidig med at det stadig er nemt at få spraydecket hurtigt af kajakken i en presset situation.
Jeg oplever at pakrummene for det meste holder tæt og er tørre, men enkelte gange tager kajakken en smule vand ind når der roes i bølger, rulles og laves redninger. Det er ikke usædvanligt for plastkajakker at det sker. Det kan skyldes at jeg har fået monteret lugen på pakrummet lidt skævt, måske i kombination med at luge-karmens pasform ikke er 100% i samme pasform som selve lugedækslet. Det er en ting jeg oplever på mange forskellige plastkajakker, og her er Endless hverken så meget værre eller bedre end gennemsnittet. Læringen her er at bruge gode drybags til udstyret, uanset hvor tæt kajakken er.
Tilvalgsmuligheder i Endless
Når du bestiller en ny Endless, kan du tilpasse den med en række tilvalgsmuligheder:
Fastmonteret Dækskompas
Daybox (lille opbevaringsboks mellem knæene med udvendig adgang)
Rustfrit låsebeslag til f.eks. en wirelås mellem kajak og tagbøjler / opbevaringsstativ
Rescue System til at fastholde pagajen ved selvredninger
Ror, til styring af kajakken
Dæks-elastikker i andre farver
Dæksliner i anden farve
Køb DesignKayaks Endless via OnAdventure
OnAdventure er DesignKayaks partner. Hvis du bestiller en DesignKayaks Endless ved at klikke her (reklamelink), støtter du mig, uden at det koster dig en krone ekstra. På forhånd, tak for din støtte!