Surf med Rungsted Kajakklub

Surf-Rungsted-Kajakklub

Noget nær et drømmescenarie for begyndere i kajaksurf udspillede sig hen over denne weekend i september 2016. Sol, bølger og sommervarmt vand. Rungsted Kajakklub var teamet op med OnAdventure, og 4 hold kursister stod klar til til surf-workshops. Vejrprognosen lovede en stabil østenvind, så med bølger ind fra østersøen, satte vi kursen mod Rødvig syd for Stevns Klint.

Var der gode bølger? Oh yes!

De fire hold var fordelt i halvdags-workshops efter niveau: Begyndere og Øvede. Men så var niveauet ellers også temmelig individuelt, så hver workshop fik sit eget program, med indledende briefing og målsætninger, og til slut, debriefing hvor deltagerne satte ord på deres erfaringer. Fælles for alle workshops var at vi kunne nyde en konstant forsyning af bølger i halv-meter højde, forholdsvis skærmet for vinden af Rødvig Havn.

Småsten og snor

Strandstarterne blev gentaget mange - og teknikken blev godt indøvet. Fokus er på at komme ud på vandet med en kajak der er helt tom for vand, på at holde retningen. Rødvigs flade strand, gjorde arbejdet nemt.

Top tip: Sæt en snor i kajakkens sænkekøl, så den kan trækkes ud når småstenene fra stranden sætter sig fast i den, så kan din makker endda hjælpe ude på vandet hvis det sker. Vi var ellers hjulpet godt på vej af deltagernes valg af kajakker: Det er ikke helt ligegyldigt hvilket grej vi vælger at tage med ud i surfzonen. Der var tjek på dæksliner, bærehåndtag, opdrift og solidt byggede kajakker - super!

Østersøens puls

Surf-med-Rungsted-Kajakklub-001.jpg

Fine begynderbølger - her fra søndagen. Vi lå omkring 0,5-1 meter bølgehøjde, og alt efter hvor man bevægede sig hen på stranden, kunne det graderes hvor store bølgerne blev. Lørdag var der tydelige pauser mellem sættene af bølger, så det kunne godt betale sig at være tålmodig og vente lidt på dem. Søndag blev det bare endnu bedre: Lidt mindre bølgehøjde - men til gengæld endnu tydeligere sæt-bølger. For folk der er vant til vesterhavsbølger er det ikke et særsyn at opleve dage som de her, men i indre danske farvande ramte vi plet - en super god balance mellem vind og bølgestørrelse.

At sætte sig et mål

På vej til debriefing: Hvert hold fik snakket dagens målsætninger igennem fra starten af workshoppen, og med jævnlige pauser på stranden blev der fulgt op på tekniktræningen. Til slut, fik vi snakket dagens arbejde igennem - og den læring der var opstået, blev delt mellem deltagerne. Der blev arbejdet med blandet andet:

  • Teknikker til strandstart.
  • Surf-etikette og sikkerhed
  • Den optimale placering for et godt take-off.
  • Retningskontrol, kantning og trim.
  • Stabilitet, Balance og Støttetag.
  • Rul i bølger.
  • Strategier til makker- og selvredninger.
  • Snak om bølgedannelse.
  • Effektiv fremadroning i surf og bølger.
  • Valg af gode kajakker og pagajer til surf.
  • Svømning og håndtering af kajakken i vandet
  • Valget af den gode bølge - en øvelse i tålmodighed.
  • Mental ro - at få psyken med i bølgerne.
  • At overvinde frygten for bølgernes kraft
  • At sætte pris på farten - vores ven i surfzonen
  • Brug af pagajsnore og bugserliner - for og imod.

Når bølgen bestemmer

Takeoff! Bo holder fest i bølgerne, og er ved at overbevise sig selv om at havkajakker også kan surfes. Han var som en af de få deltagere, erfaren med surfkajakkerne - så for ham var dagens udfordring at lære hvordan havkajakken kan kontrolleres - og hvornår den ikke kan kontrolleres. Emnerne omkring at kunne kontrollere retningen, og fornemmelsen af når man mister kontrollen, var et gennemgående tema for alle hold.

Havkajakken er et super sjovt fartøj i surfzonen, men vi bliver som kajakroere nødt til at acceptere at det nogle gange bare er bølgen der bestemmer - og så er vi passagerer.

Udviklingen starter her

Når jeg står på stranden og kigger ud over surfzonen, med et hold nye kursister, tænker jeg på at der ikke er to deltagere som oplever surfbølgerne ens. Vi bliver alle påvirket af tanken om at skulle ud i bølgerne - hvad enten den påvirkning så resulterer i at man bliver tændt, spændt, nervøs, bekymret eller bange. Men det fede ved surfzonen er at folk aldrig er ligeglade.

Det er ikke rutinearbejde. For nogle er det komfortzone, mens andre strækker sig til udviklingszonen. Jeg gør mit yderste for at undgå er at vi rammer panikzonen, for det er ikke et godt sted at være når der skal læres nyt.

Det betyder også at vi laver laves en tilpasset plan for hvert hold - nogle kan med det samme ramme de store bølger, mens andre har meget godt af en svømmetur og træning i mindre bølger. Der er så mange emner, så mange overvejelser, så mange variabler ved at udvikle surf-færdigheder. '

Over til dig!

Kunne du se dig selv og dine klub-kammerater tage med ud i surfzonen og lære bedre kajakfærdigheder?

Kontakt OnAdventure og fortæl om din idé »

 

Hvad er dine erfaringer med kajaksurf?

Smid en kommentar i feltet her under - jeg glæder mig til at høre fra dig!