Den farlige havkajaktur - 10 skader fra det virkelige liv
Havkajakroning er (for det meste) en ret skånsom aktivitet med få skader involveret. Og så alligevel. Ror du kajak ofte og længe nok, vil du med god sandsynlighed, en dag, få brug for førstehjælpsviden og førstehjælpsudstyr.
Når uheldet er ude, er det en stor fordel at have det rigtige grej med - og kunne bruge det. Men hvilke situationer er det så du skal kende? Du er ude i et lidt utraditionelt miljø i forhold til førstehjælpens hverdagsscenarier: Trafikskader, ulykker i haven og huset.
Måske opstår situationen når du sidder i kajakken, eller måske på stranden eller en lejrplads. Uanset hvad er der ofte tale om småskader, som kan behandles på stedet.
10 skader fra det virkelige liv
Når kajakroere og -instruktører snakker om skader, er der ofte fokus på overbelastningsskader i skuldre, albuer, håndled og ryg. Men virkeligheden viser, at der sker andre skader end bare overbelastninger. Her husker jeg tilbage på 10 konkrete situationer hvor førstehjælpsgrejet har været i spil, gennem mine 10 år som havkajakroer og instruktør. Alt sammen fra det virkelige liv på vandet. Vi kunne smile af det bagefter, og ingen personer er kommet alvorligt til skade i de nedenstående episoder.
1. Snitsår på hænder og fødder
En strand med skarpe sten og muslinger, kombineret med at løfte kajakker, har sendt mig på land med flere blødende hænder og fødder. Heldigvis kun en enkelt videre til syning på skadestuen.
2. Solskoldning på hænder og i ansigtet
De gode kajak-dage har ofte en pris i form af solskoldede hænder og ansigter. Læber, næse og ører er udsatte, men også håndryggen kan blive hårdt ramt, og give en flot "paddler's tan" med røde hænder og hvide arme.
3. Opkast og kvalme
Hvad enten det har været på grund af søsyge, tømmermænd, nervøsitet og anspændthed, eller anden sygdom, er en kajakroer der kaster op og bliver svimmel, eller ramt af kvalme på vandet, noget der kræver støtte, samarbejde og beslutningsdygtighed hos resten af flokken.
4. Hypotermi
Afkølede personer på vand og på land - specielt når der trænes redninger og i andre sammenhænge hvor folk er meget i vandet, men også som den "snigende" afkøling på en tur, hvor blodsukkeret bliver lavt sidst på dagen, og evnen til at holde varmen bliver dårligere.
5. Skulder af led
I forbindelse med træning af højt støttetag på roligt vand. Vi havde gjort meget for at forebygge det, med en skånsom progression og gennemgang af hvilken skulder/albue/kropsposition der var i spil. Skulderen faldt på plads af sig selv igen og dramaet var heldigvis ikke større, men der kom is på skulderen og vedkommende tog videre til tjek på skadestuen samme dag.
6. Flækket øjenbryn
En simpel pause på vandet med en flok instruktøraspiranter der skulle danne flåde. En pagaj flyver lidt uheldigt rundt i øjenhøjde, og pludselig står vi (heldigvis tæt på land) med en blødende flænge over øjet. Kursusdeltagernes førstehjælpskasser kom i spil, og skaden blev lappet sammen til senere tjek på skadestuen.
7. Brandmand
De varme sommerdage med redningsøvelser i shorts og korte ærmer, og en uheldig kontakt med en brandmand, har medført flere smertefulde oplevelser. Heldigvis har vi ikke set nogen allergiske reaktioner på det, så alle tilfældene er blevet behandlet "on location".
8. Fjæsing
En fisketur i kajak, der endte anderledes end forventet - dagens fangst var en velsmagende fjæsing der nåede at stikke mig i tommelfingeren og benet. Smerte, til det punkt hvor det var svært at tænke på andet. Der blev hældt varmt vand på for at ødelægge giften, og turen kunne fortsætte.
9. Overbelastet håndled
Et fejlbelastet håndled på grund af forkert roteknik, var tæt på at blive en showstopper for en uges fede dagsture i havkajak. Vi fik skaden stabiliseret med en håndledsskinne, og trænet en del ergonomisk roteknik resten af ugen.
10. Skoldning og brandsår
Køkkenet er et risikabelt sted - og friluftskøkkenet er ingen undtagelse. Her gælder regel #1: "når det lugter af brændt hår skal du fjerne fingrene". Bål, Gas, Benzin og sprit har adskillige (heldigvis ikke alvorlige) brandsår på samvittigheden. Damp og kogende vand har skoldet hænder og fingre. Heldigvis er vi på kajakturen ofte i nærheden af vand og dermed mulighed for afkøling.
Oftest går det godt!
Jeg anser stadig havkajakroning for at være "low impact", og skaderne herover er ikke et udtryk for at der generelt sker skader på kajakture. Som oftest går det godt! Men erfaringen viser bare at førstehjælp alligevel kommer i spil, og at uheldet kan ramme, også på de stille og rolige kajakture hvor man mindst forventer det.
Mangler du inspiration til hvordan du kan opbygge din førstehjælpskasse til kajakturen, så kig på Klub Kajakenergi hvor du finder et stort tema om Førstehjælp for Kajakroere.
God og sikker kajaktur - husk førstehjælpsgrejet!