Langtur i kajak som drivkraft for din træning
I min entré hænger et søkort over Mors, Sallingsund og Fur. Et kort jeg går forbi det mange gange om dagen. Et kort der minder mig om en tur hvor jeg jeg indviede min første egen havkajak, en Gul Valley Avocet i plastik, i 2006. Jeg satte i vandet ved Vesterhavet i Thyborøn og roede til Hals på fire dage, med et minimum af grej og viden.
En tur der testede mig. En tur uden at stille så mange spørgsmål om rigtigt eller forkert. En tur med sund fornuft som makker og en tur med solopgange, solnedgange, kulde, varme, myg på stranden og pastagryde med dåsetun på trangiaen. En tur hvor jeg for alvor mærkede fornemmelsen af at stå på egne ben som kajakroer, cirka 2 år efter jeg lærte de første trin.
Langtursflow og nysgerrighed
På turen gennem Limfjorden (og mange ture siden den) har jeg oplevet at komme i tur-mode, det flow der er i at være fordybet i bare at være på tur og hvor hverdagen bliver glemt.
John Muir (skotsk-amerikansk naturforsker og forfatter, 1838-1914) skrev “And into the forest I go, to lose my mind and find my soul”.
Jeg elsker det citat.
Let omskrevet til And into the water I go, to lose my mind and find my soul” passer det spot on på langtur i havkajak.
For nogen tager det et par dage at komme i det flow der er tur-mode, for andre skal der op mod en uge til. Det varierer sikkert fra tur til tur, og det er ikke en tilstand jeg tror vi kan opnå gennem forceret tempo.
Det at være ude i flere dage, væk fra vante rammer. Bare dig, kajakken og kortet. Udfordringen om at holde dig varm, tør, mæt og bevæge dig fremad.
Nysgerrigheden for at finde ud af hvad der gemmer sig bag horisonten, bag den næste pynt, på den anden side af det næste kryds. Eller på øen du ror ud til.
Tur-mode er en tilstand af flow - Jeg tror at det er en tilstand alle os der ror havkajak, kan have gavn og glæde af at få os selv i.
Hvad vi kommer fra
Siden jeg gik seriøst ind i havkajakundervisning for over 10 år siden) har jeg oplevet at det danske kajakmiljø har udviklet sig meget. I hvert fald i 15 år har der været et stærkt fokus er på uddannelser, certificeringer og normer, og på stationære træf hvor mange kajakroere har samles i hvad der essentielt en weekend eller en uge i en basecamp.
Vi har som “kajakdanmark” (forbund, foreninger, instruktører, virksomheder) haft et dedikeret og stærkt fokus på at udvikle alt det, men i processen har vi glemt langturens indbyggede værdier.
Tag det ikke som at jeg bebrejder nogen noget: Der er utrolig mange glæder og store oplevelser forbundet med et godt uddannelsessystem og mere stationære aktiviteter.
Og lad det ikke lyde selvfedt: jeg har selv været med til at fodre det system, for det har været naturligt nemt at skabe aktiviteter på det område. Kurser, prøver, workshops. Det har også været med til at skabe og forme min kajakvirksomhed til det den er i dag.
Langturen - en besværlig størrelse?
Langturen ikke kan beskrives på en kursusnorm, og den tæller ikke ret meget som beståelseskrav til nogen uddannelser, andet end som en sidenote i en logbog et sted.
Langturen er på overfladen er en lidt besværlig størrelse at have med at gøre. Den har eventyrets uforudsigelighed. Den kræver træning. Den kommer til at teste os fysisk og mentalt, og måske endda presse os uden nogen nem mulighed for at “stå af”.
Men graver vi dybere kan langturen lære os så meget om os selv.
Om at blive kompetente, frie kajakroere på det niveau vi selv kan være med til.
Langturen bliver kernen der samler alle aspekterne af din kajaktræning, og får det sat i spil i en sammenhæng.
Og langturen kræver ikke at du følge nogen bestemt uddannelsesstige, eller tage kursus X for du går til prøve Y. Du er i førersædet. Du har friheden. Og ansvaret. På samme tid. Det kribler i maven!
På en måde, det perfekte svar på hvorfor kajaktræning til hverdag er relevant, og hvad der giver mening at putte ind i din træning.
Hvornår ved jeg at jeg er klar til at tage afsted?
Hvis vi bruger ideen om “Kun en ny ting af gangen” (credits for den går til Erik B. Jørgensen), så kan du bygge din tur-form op. Begynd med helt små projekter hvor du netop kun skal tilføje en ny ting, og byg på din erfaring med flere ture.
Skaf dig den nødvendige viden. Det er nemmere end nogensinde før, at finde gennemarbejdet og struktureret kajakviden. Betal en skilling for den online hvis ikke du vil bruge overdreven lang tid på at finde den gratis på Youtube, det kan være en effektiv investering lige som at købe godt grej.
Og vid med dig selv at har du en god Plan A og Plan B, så er du klar nok. Når startdagen kommer er der sommerfugle i maven de første kilometer. Det er glæden ved at sigte ud bag horisonten.
Skal langturen i fokus?
Jeg har en drøm: At vi får langturen tilbage i fokus som kajakroere, og bruger den til at drive vores træning.
Hvad tror du der vi ske i din kajakroning, hvis du fra niu af sætter den enkle langtur i fokus, på et niveau der passer dig, og hvor du tilføjer en ny ting af gangen?
Prøv at tage et kig på et kort over kysterne tæt på dig. Vi er et fantastisk sted: Danmark har over 7.000 kilometer kyststrækning, der egner sig virkelig godt til langture i kajak. Se på hvad der gemmer er der ude bag horisonten, bag den næste pynt, på den anden side af krydset.
Fortæl mig hvad du synes om ideen om langtur i kajak - og hvorfor!
Og vil du afsted i løbet af det kommende år: Hvad er så det næste du kan gøre for at starte?
Links
Erik B. Jørgensen: 5 Råd til ekspeditionsplanlægning
Blog-indlæg fra min kajaktur Nørrejyske Ø Rundt
Podcast: Frihed i Kajakken - Mikroeventyr (episode 7)
Podcast: Frihed i Kajakken - Ud bag horisonten (episode 10)