VHF Radio i kajak - en Hands On workshop

VHF_på_vest

En tæt dyne af tåge afgrænser sigtbarheden til et par hundrede meter, mens vi samles og kigger ud over vandet.

Det er tøvejr, og stille vinter. Drivende isflager fra Limfjorden skubbes langsomt til havs, forbi havnemolen i Hals. Men på dagens workshop er der ingen grund til vinter-tristhed.

Vi er samlet for at lære mere om VHF radioen som redskab for kajakroere, og der er lagt i ovnen til en god vinterrotur med teknik og hygge på programmet.

At turen så bliver udbygget med masser af praktisk navigation, gør det jo kun bedre. Specielt fordi deltagerne har grejet og erfaringen til det. Efter varm kaffe og forberedende snak i cafeen hos Mejdahls Bageri i Hals, er vi klar.

Kommunikationsplaner er skrevet, der er aftalt en strategi for vores lille test, og vi har forberedt os på hvad vi gør, også når radioen ikke længere kan række. Det er dagens hovedmål at finde ud af hvornår det sker.

VHF Radio i praksis

Ud over rækkevidden skal vi ud og opbygge erfaring med opkaldsprocedurer, placering af radioen, og dens performance når den er blevet dyppet i vandet.

Birgit, Kris, Geo, Tomas og Ulrik deltager, og kort efter start splitter vi gruppen op og følger hver siden af sejlrenden ud mod Kattegat - ud i den tætte tåge, og snart er vi uden for landkending.

Kort og kompasser bliver flittigt brugt, og jeg er rigtig glad for at have så erfarne folk med på turen, og at vejret i øvrigt er roligt. Vi laver jævnlige "check" ins på vores aftalte kanal, og ind til videre er radioerne på lav sendeeffekt - det rækker fint.

Kortere rækkevidde end forventet

Efter den første halve times roning, sætter de to grupper kursen væk fra hinanden, og fortsætter med at lave radio check hvert 5. minut - ind til signalet bliver så svagt at vi må skifte strategi.

Forventningen er at vi kommer ud på 4-5 kilometer før det sker. Lav sendestyrke (1W) tog os ud på ca. 1 kilometer (godt 0,5 sømil) før signalet blev så svagt at radioforbindelsen ikke var brugbar. Derefter blev der skruet op til høj sendestyrke (5 eller 6 W afhængig af radiomodel) og vi fortsatte.

Ude på ca. 3,6-3,8 kilometer (godt 2 sømil) var forbindelsen ikke længere brugbar. Denne afstand er kun cirka den halve af vores teoretiske beregning af kimningsafstanden for en antenne ca. 70 centimeter over havniveau, som er 6,8 kilometer.

Tankevækkende.

Vores test er ret uformel, og meget lavpraktisk. En eller begge radioer kan have været i under 0,7 meter (ved 20 cm antennehøjde passer beregningen cirka). En eller begge radioer har sandsynligvis haft antennen holdt mindre end perfekt lodret, og småbølger kan have haft en effekt.

Maksimal opmærksomhed i tågen

På trods af det var søndag, passerede der jævnligt store fragtskibe ind og ud af Limfjorden. Båååååååååt - tågehornet rungede med et par minutters mellemrum, og skabte en helt naturlig opmærksomhed på hvor vi befandt os. Var vi fri af sejlrenden? Var vi på den rigtige kurs? Hvornår kunne vi se næste sømærke?

Store dele af dagens rotur var der absolut ingen landkending og 100% tiltro til kompasset - så meget desto mere vigtigt at vi var skarpe på at holde radioerne på afstand af kompasserne for at undgå magnetisk påvirkning. Holdet klarede den fantastisk - og der var ingen slinger i navigationen. Godt arbejde!

Pause ved Salt og Peber

Vi mødtes tilbage på sandbanken tæt ved Salt og Peber, fyret på sydsiden af sejlrenden. Her var der varm kaffe og Birgits fantastiske kage (hindbær, hvid chokolade, pistacienødder). Historier blev fortalt, og erfaringer delt. Men en kølig brise fik os rimelig hurtigt på benene igen, og vi var tilbage i kajakkerne.

På turen tilbage til Hals Havn nåede vi at se den sunkne fiskekutter der ligger på sandbanke - og har gjort det siden den blev efterladt der under en bjærgningsaktion, en lørdag i oktober 2013. Det var også på denne del af turen at VHF'erne blev dykket nogle gange i vandet, og vi testede lyden.

For nogle radioer virkede det til at lydstyrken blev svagere på det afsendte signal - og meget mærkbart var det at en højttaler fuld af vand, ikke larmer ret meget. Nogle VHF'er er mere påvirket af vandet end andre. Helt sikkert en parameter som kajakroere bør forholde sig til, uanset designet af deres radio.

Erfaringer fra dagen

Tilbage på land igen, og i tørt tøj, var det tid til at samle erfaringerne fra en virkelig hyggelig dag på vandet. Opsummeret, er vores konstateringer følgende:

  • Det var yderst lærerigt at få Hands On erfaring - noget der virkelig mangler på SRC kurser og VHF prøven.
  • Bare et par timer på vandet med nogle praktiske kommunikationsøvelser er nok til at give en bedre føling med radioen
  • Det kræver træning at bruge VHF'en under pres - specielt når der bliver travlt med at observere på skibstrafik og tage vare på egen navigation, kan det være svært også at holde opmærksomheden på radiokommunikation.
  • Rækkevidden (1 km ved 1W sendeeffekt, 3,6 km ved 5W sendeffekt) var kortere end vi havde forventet
  • Nogle radioer klarer vand i højttaleren og mikrofonen fornuftigt - andre mindre godt. Det er noget man skal være opmærksom på.
  • Placeres radioen på vestens skulderstrop er den lige inden for rækkevidde, men kan blive skubbet af vesten i bølger (jeps, det er sket i praksis).
  • Placeret i vestens forlomme er radioen bedre beskyttet mod bølger - men tager lidt længere tid at finde frem og pakke væk.
  • Placeret i vestens baglomme eller kajakken er radioen ikke til brugbar til andet end nødbrug.
  • VHF Radioen øger kommunikationen meget, fordi det bliver helt anderledes hurtigt og nemt at kalde op og give en besked.
  • Flere af workshop-deltagerne har praktiske og positive erfaringer med at bruge den på tur, for eksempel mellem for- og bagtrop i en gruppe, til at koordinere sejlads, eller mellem flere små grupper der færdes i samme område.

En ting er sikkert: Selv om VHF'en ikke kan stå alene som nødsignalerings-udstyr, bliver den fortsat ved med at være fast inventar i mit kajakgrej - og jeg kan kun opfordre til at tænke tanken: Kan den også give din kajakroning noget positivt? Tak til Jer der deltog - fantastisk dag på vandet!

Radioer i brug på workshoppen

  • ICom IC-M91 D
  • ICom IC-73
  • Standard Horizon HX400
  • Standard Horizon HX280s

Location

  • Hals, og Kattegat, Limfordens østlige ende

Varighed

  • 10-16:30, heraf 3 timer på vandet.

Skift!

Hvad er dine erfaringer med VHF radioen i kajaksammenhæng?

Del i kommentarfeltet her: